GE SENOCLAIRE
3D TOMOSYNTHESIS
 
       
       
Στο εργαστήριο μας το 2010 εγκαταστήσαμε τον ψηφιακό FFD μαστογράφς General Electric Senographe Essential και ο εξειδικευμένος σταθμός εργασίας Seno Advantage.

Το 2014 εγκαταστήσαμε και δεύτερο υπερσύγχρονο ψηφιακό FFD μαστογράφο Hologic Selenia.

Έτσι ήμασταν ένα από τα μοναδικά κέντρα στον κόσμο με αντίστοιχο εξοπλισμό, κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσία των δύο υπερσύγχρονων μαστογράφων αποδεικνύει την επιλογή μας να βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή.

Στις αρχές του 2020 δημιουργήθηκε το Κέντρο Απεικόνισης Μαστού και Υπερήχων - Ιπποκράτειο Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο με εξειδίκευση στις εξετάσεις του μαστού (3D τομοσύνθεση μαστών, ψηφιακή μαστογραφία, ελαστογραφία μαστών) αλλά και των υπολοίπων υπερήχων (υπερηχογραφήματα όλων των κατηγοριών, έγχρωμα triplex αγγείων και ελαστογραφίες ήπατος και θυρεοειδούς. Περισσότερα...
     ΟI ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι εξετάσεις επεξεργάζονται στους σταθμούς εργασίας της General Electric με οθόνες υψηλής ανάλυσης 5MP που αποτελούν την βέλτιστη λύση στην μελέτη των μαστογραφικών τεχνικών.

3D ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΑΣΤΟΥ
Η ψηφιακή μαστογραφία με 3D τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πλέον με τη διαδικασία της τομοσύνθεσης είναι δυνατό να απεικονιστεί σε 3D μορφή το στήθος εξασφαλίζοντας υψηλότερη ανάλυση στις εικόνες και καθιστώντας την εξέταση ακόμα πιο αξιόπιστη.

Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, (Digital Breast Tomosynthesis) ο μαστός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, η μαστογραφία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη γυναίκα, ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι ‘’ευθύνονται’’ για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο».

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα με την κλασική μαστογραφία είναι ότι όταν πιέζεται ο μαστός κατά την εξέταση, τα διάφορα στοιχεία που περιέχει συμπιέζονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα καμιά φορά να διαφύγει, λόγω επικάλυψης κατά την εξέταση, κάποιο, ενδεχόμενα πολύ σημαντικό από αυτά.

Πρόκειται για μία τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης του μαστού, που δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Οι εικόνες αυτές αναλύονται σε λεπτές τομές υψηλής ανάλυσης και όλες μαζί δημιουργούν την τρισδιάστατη απεικόνιση του στήθους. Έτσι είναι σίγουρη η εξάλειψη προβλημάτων όπως επιπροβολές γειτονικών δομών ή θόρυβος και ο γιατρός είναι σε θέση να κάνει ακριβέστερη διάγνωση απ’ ό,τι με τις παραδοσιακές μεθόδους μαστογραφίας.

Αναφορικά με την ίδια τη διαδικασία της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση, αυτή παραμένει η ίδια όπως και στη συμβατική ψηφιακή, ενώ δεν υπάρχει επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία. Η ψηφιακή τομοσύνθεση συνιστάται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση και σε νεαρές γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
Η μαστογραφία είναι μια απλή εξέταση που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί και σήμερα γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική στην ψηφιακή της μορφή.

Η ψηφιακή τεχνική που πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική,είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της καθιερωμένης μεθόδου της κλασσικής μαστογραφίας και αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας των κατασκευαστικών οίκων.

Όπως η κλασσική έτσι και η ψηφιακή μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 35-40 χρόνων και άνω, κάθε χρόνο.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική μέθοδος για γυναίκες νεαρής ηλικίας, με πυκνούς μαστούς και με προθέματα σιλικόνης.

Η βασική διαφορά της αναλογικής μαστογραφίας σε σχέση με την ψηφιακή είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται μόνο το film σαν μέσο καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων, ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονική επεξεργασία του σήματος.

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αναλογική:

υψηλής ανάλυσης εικόνες που αυξάνουν την διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πολύ πιο αρχικό στάδιο, ιδιαίτερα όταν η μελέτη γίνεται σε εξειδικευμένους σταθμούς εργασίας

σημαντικότατη μείωση της δόσης ακτινοβολίας στην εξεταζόμενη

η ψηφιακά παραγόμενη εικόνα μπορεί να υποστεί επεξεργασία μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο άσκοπες επαναλήψεις

η εξέταση διαρκεί λιγότερο χρόνο ενώ με την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση της εικόνας έχουμε πάντοτε πρόσβαση στις παλαιότερες εξετάσεις

CAD ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το CAD είναι ένα προηγμένο υπολογιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί μεθόδους στατιστικής και ειδικούς μαθηματικούς αλγόριθμους και διαβάζει τη μαστογραφία σημειώνοντας τα ύποπτα ευρήματα. Στην ουσία το CAD προειδοποιεί τον ιατρό Ακτινολόγο να εστιάσει την προσοχή του σε ύποπτες περιοχές (διαταραχές αρχιτεκτονικής, επιπρόσθετες σκιάσεις, ύποπτες μικροαποτιτανώσεις).

Από μόνο του το CAD, πάντως, δεν μπορεί να διαγνώσει έναν καρκίνο μαστού, καθώς το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει είναι υψηλό, γι’ αυτό και τα αποτελέσματά του πρέπει να αξιολογούνται και να ελέγχονται από έμπειρο Ακτινοδιαγνωστή.

Εν κατακλείδι, το CAD, στα χέρια ενός έμπειρου Ακτινοδιαγνωστή, είναι ένα χρήσιμο συμπληρωματικό βοήθημα για καλύτερη διάγνωση και ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του μαστού, καθώς αυξάνει την απόδοση του ιατρού, περιορίζοντας την πιθανότητα λάθους.

Στο Ιπποκράτειο Ιωαννίνων χρησιμοποιούμε σύστημα υποβοηθούμενης διάγνωσης (CAD) σε μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις και στην ψηφιακή μαστογραφία.
   
    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Ο μηνιαίος έλεγχος από την ακτινοφυσικό του εργαστηρίου μας εξασφαλίζει την αρτιότητα της εικόνας και την απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προδιαγραφές ακτινοπροστασίας.
   
   


 
 
 
   


 
 
 
 


ΦΩΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ 4-10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
τηλέφωνα: 26510 646 66 - 646 26 fax: 26510 646 96